opc_loader

Duurzaamheid en het milieu - Schone productie door schone grondstoffen

Duurzaamheid is een actieprincipe voor het gebruik van hulpbronnen, waarbij het behoud van de essentiële eigenschappen, de stabiliteit en de natuurlijke regeneratiecapaciteit van het respectieve systeem op de voorgrond staat. Om ervoor te zorgen dat uw veiligheid niet ten koste gaat van het milieu, richten we ons consequent op recyclebare materialen bij de productie van onze nood- en vluchtwegarmaturen. De gebruikte kunststoffen en metalen zijn volledig gerecycled en vereisen geen dure verwijdering.
 
Vele jaren voordat het verbod op de verkoop van NiCd-batterijen van kracht werd, hebben we besloten alleen Li-Ion-batterijen met lage emissie te gebruiken in onze zelfstandige armaturen. Speciale kenmerken van Li-Ion-batterijen zijn een aanzienlijk hogere energiedichtheid en het bijbehorende, betere vermogen. Een positief effect op het milieu!

Het gebruik van moderne LED-technologie loont op verschillende manieren. Het zorgt voor:
- Een betere verlichting    
- Minder benodigde lichten   
- Lagere onderhoudskosten    
- Eenvoudigere installatie    
- Een veel lagere energiebehoefte

 

 

Voordelen LiFePO4
 

1.       Bruikbare capaciteit

In tegenstelling tot loodzuur accu’s kan bij een LiFePO4 accu meer dan 100% van de nominale capaciteit gebruikt worden. Indien je een 100Ah accu neemt kan men bij een loodzuur eigenlijk maar 30 tot 50Ah van de capaciteit gebruiken, terwijl dit bij een LiFePO4 meer dan 100Ah is.

2.       Langere levensduur

Onderzoek heeft uitgewezen dat men 2000 tot 5000 cycli kan verwachten van een LiFePO4 accu. Dit zijn theoretische resultaten, maar uit recente metingen blijkt dat dit type accu meer dan 75% van zijn capaciteit heeft na 2000 cycli. Een loodaccu daarentegen begeeft het al na hooguit 300-500 cycli waarbij vooral het onderhoud en juiste gebruik nauw luistert. De LiFePo4 accu kenmerkt zich juist door de afwezigheid van de noodzaak van die zorgvuldigheid.

3.       Snel en efficient laden

LiFePO4 accu’s kunnen zeer snel geladen worden tot 100% capaciteit. Bij loodaccu’s is er een absorptie fase nodig om de laatste 20% van de capaciteit te laden. Als de lader krachtig genoeg is kan de LiFePO4 accu extreem snel geladen worden, binnen 30 minuten tijd. In het geval dat de accu regelmatig niet volledig vol geladen wordt, is dit, in tegenstelling tot bij een loodaccu, geen enkel probleem en zal de LiFePO4 accu niet beschadigd raken. Dit neemt veel zorgen weg die men normaal gesproken heeft over de accu en maakt de LiFePO4 accu zeer flexibel.

4.       Weinig verloren energie

LiFePO4 accu’s, onze PowerXtreme accu’s,  zijn aanzienlijk efficiënter in het opslaan van energie vergeleken met loodaccu’s. LiFePO4 accu’s laden met efficiëntie van nagenoeg 100% t.o.v. 85% bij het overgrote deel van loodaccu’s. Zeker bij het gebruik van zonnecellen is deze efficiëntie van groot belang.

5.       Klimaat bestendigheid

Zowel loodaccu’s als LiFePO4 accu’s verliezen capaciteit in koude omgevingen. Bij de LiFePO4 accu is dit verlies echter minimaal. Zo heeft een LiFePO4 accu bij een temperatuur van -20Á‹šC een capaciteit van 80% terwijl dit bij een AGM loodaccu slechts 30% is. Ook voor gebruik in extreme kou en hitte is LiFePO4 de logische keuze, vandaar de grote vraag naar deze accu’s in de professionele wereld.

6.       Makkelijker te plaatsen

LiFePO4 accu’s mogen in elke positie gemonteerd worden en bovendien hoeft de ruimte niet geventileerd te niet alleen kleiner, maar wegen slechts een kwart van het enorme gewicht van hun loodequivalent.

7.       Geen onderhoud

LifePO4 accu’s hebben geen onderhoud nodig. Het ‘Battery Management System’ zorgt ervoor dat alle cellen evenredig en gebalanceerd geladen worden. De accu dient enkel opgeladen te worden en hij is klaar voor gebruik. Dit opladen kan een uur voor het gebruik gebeuren.

8.       Verlies van spanning

Bij het gebruik van een LiFePO4 is de ontlaadcurve vrijwel vlak, wat inhoudt dat een accu met 20% aan capaciteit dezelfde output kan geven als een volledig geladen accu en voorkomt veel van de problemen die loodaccu’s hebben bij ontlading. Een ander zeer belangrijk gegeven is de enorme piek belasting die een LiFePo4 accu kan leveren, ook nog als  deze al ver ontladen is.

9.       Gewicht en grootte

Het gewicht van LiFePO4 accu’s is maar een fractie van hun loodequivalent en ook de maatvoering is aanzienlijk gunstiger.

 


Bron: https://www.reinders-rekreatie.nl/de-voordelen-van-lifepo4-accus/